Gyakori kérdések

TŰZVÉDELEM

Az új OTSZ nem írja elő a létesítményen belüli tűzcsapokhoz a szerelvényszekrények elhelyezését. A meglévő szerelvényszekrényeket továbbra is meg kell tartani?

A meglévő szerelvényszekrények megszüntethetőek, kivéve, ha a szerelvényszekrényeket a tűzvédelmi hatóság írta elő. Az utóbbi esetben egyedileg kell megvizsgálni és az illetékes tűzvédelmi hatósággal egyeztetni, hogy a szerelvényszekrények előírását milyen körülmény indokolta, illetve további fenntartásuk szükséges-e.

 

Kinek szükséges tűzvédelmi szakembert foglalkoztatnia?

A 9/2015. (III. 25.) Belügyminisztériumi rendelet hatálybalépésével bizonyos esetekben kötelező tűzvédelmi szakembert foglalkoztatniuk a gazdálkodó szervezeteknek.  Pl: többek között az iskoláknak, óvodáknak, idősotthonoknak, szállodáknak, irodaházaknak, kórházaknak, illetve ipari és mezőgazdasági tevékenységet végző, több mint 100 főt foglalkoztató cégeknek. Ez nemcsak azt szabályozza, hol, milyen végzettségű szakembert szükséges kell foglalkoztatni, hanem azt is, hány órában kell ezt megtenni.

9/2015. (III. 25.) Belügyminisztériumi rendelet 20. § (1) értelmében a gazdálkodó szervezeteknek 180 napjuk volt az előírt képesítésű tűzvédelmi szakembert foglalkoztatni. Ez a határidő 2015. október elején lejárt.

Amennyiben a gazdálkodó szervezetnek kötelező tűzvédelmi szakembert foglalkoztatnia és hatósági ellenőrzés során kiderül, hogy ennek nem tett eleget (alkalmazottként vagy szolgáltatásként) a 259/2011. (XII. 7.) korm. rendelet értelmében akár 500 000 Ft-ra is megbírságolható. A rendelet alapján a bírság kiszabása kötelező, mérlegelésre nincs lehetősége a hatóságnak.

A következő táblázatban a könnyebb átláthatóság kedvéért összefoglaltuk, kinek és milyen végzettségű szakembert szükséges foglalkoztatni (napi hány órában), milyen esetekben szabályozott a tűzvédelmi szabályzat készítése, illetve, hogy ki tarthatja meg az oktatásokat.

Tűzvédelmi szabályzat készítésének előírásairól illetve arról, hogy ki tarthatja meg az oktatásokat a következő linkek valamelyikére kattintva olvashat: